sobota, 31. julij 2010




KALIMERA

Končno se lahko zopet posvetim pisanju. Trenutno sva na trajektu in sva namenjena proti najinemu drugemu otoku Parosu.

Syros

1.DAN 28.7.2010

Majhen otoček v Kikladih z izjemno lepim glavnim mestom Ermoupoli, ki je tudi glavno pristanišče na otoku. Prihod z ladjo je veličasten. Pogled na hiške v klasičnem grškem stilu je fantastičen. Po pristanku ladje te v samem pristanišču pričakajo ponudniki prenočišč. Letos celo niso nadležni. Tako je tudi naju pričakal mini kombi iz kampa Two Hearts. Sledila je krajša vožnja na zahodno stran otoka (Galissas), kjer se je nahajal sam kamp. Po vseh formalnostih na recepciji sva se odpravila do bungalova. Bungalov sam nič kaj posebnega. Mizica, pograd z dvojnim spodnjim ležiščem in pa umivalnik. Boljše kot šotor. Za tri noči v bungalovu sva odštela 90€, ker pa sva imela rezervacijo narejeno preko interneta sva dobila 10% popust tako, da naju je na koncu prišlo 81€. V kampu se malo okrepčava (pivo Heineken v steklenici 0.5l je SAMO 2€) nato pa se odpraviva na Calissas Beach, ki je bila oddaljena od kampa kakšnih 500 metrov. Plaža je peščena, posejana z ležalniki, dežniki(ležalnika in dežnik 7€ za oba), in pa majhnimi lokalčki. Kar prileže se poležavanje na plaži, ker imava za ostala 2 dni že plan kam in kako. Voda je bila idealna za ohladitev.
Za večerjo se odločiva da se odpraviva v pristanišče. Do pristanišča vozi avtobus, ki vozi vsako uro in te pobere praktično pred kampom. Karta ni draga. Za eno osebo 1,4€. V pristanišču je bilo vse umerjeno, brez kakšne pretirane gneče. Po mestu napraviva manjši obhod, čisto za orientacijo. Mesto je polno manjših trgovinic z spominki, oblekami in ostalo šaro. V majhni stranski ulici najdeva domačo taverno, ki je imela prostora samo za 4 mize na vrtu (no, ni vrt ampak ulica). Naročiva tatziki( predjed, ki naju spremlja čez celo Grčijo - to je namaz iz jogurta, smetane, kumar in pa začimb - vrhunsko), grško solato ( feta sir je tukaj res nekaj posebnega) in pa pork souvlaki (v bistvu je to ražnjič z koščki svinjine in paprike pečeno na žaru, zraven za prilogo pa še pomfri(narezan na roke) in pa riž). Pijača pa kot v vsakem lokalu obvezen ouzo in pa pivo. Cena 30€. Po večerji zopet na avtobus do kampa, kjer končno zaspiva in spiva oba kot ubita do jutra.

2.DAN 29.7.2010

Po obilnem zajtrku, ki naju je stal 6€ se odpraviva na odkrivanje samega mesta. Mesto je celo v marmorju( ceste, pločniki, hiše...). Promet na cestah je kaotičen tako kot v celi Grčiji. V mestu sva si ogledala mestno hišo obdano z palmami in pa ogromnim trgom pred njo (v večernem času, postane prijetno igrišče za otroke). Mestna hiša je odprta vsak dan in je namenjena predvsem turističnim ogledom, kjer pa delo vseeno poteka nemoteno in pa po grško(počasi). V mestni hiši imajo zaposleni celo lokal, kjer najbrž posedajo cel dan.
Sledi ogled Apolonovega gledališča. Je majhno, ampak zelo lepo urejeno. V gledališču igrajo samo zvezde grškega teatra. Sledi kratka okrepitev, nato pa vzpon na bližnji hrib Ano Syros, do katerega vodi 550 stopnic. Na Ano Syrosu je cerkev Jezusovega vstajenja. Vzpon je precej naporen. Hoja po 35-40 stopinjah zna biti zelo izčrpujoče, še posebaj v hrib. Na samem vrhu je fantastičen razgled na pristanišče in na ruševine antičnega mesta. Po vzponu je sledil tudi spust med labirintom malih marmornatih uličic. Na vsakem koraku te spremljajo mačkoni, za katero je zelo dobro poskrbljeno. Kjer imajo rajon je obvezno posoda z vodo in pa pladenj z briketi (mačja hrana je skoraj zastonj, 20 kg. žakelj briketov je 15€, raj za mačke in pa lastnike).
Sprehod po mestu je res fantasičen. Lahko bi se sprehajala cel dan, ampak ker se večeri se odpraviva po nakupih spominkov. Najin vsakoletni obvezen spominek iz vsakega otoka je majhna hiška(tradicionalna za otok) in pa moj obvezen nakup Ouzo z vsakega otoka. Po nakupu se odpraviva na večerjo z pogledom na morje in mesto. Tokrat si privoščiva kot vedno tatziki, goveje pečene mesne kroglice z pomfrijem in rižom, ter mlado jagnjetino(jagnjetine boljše še nisem jedel) z pečenim krompirjem in pa obvezno grško solato. Pijača pa kot vedno. Cena večerje 30€, sita pa, no gledalo nama je že iz ušes. Po večerji na avtobus in pa zaslužen počitek do jutra.

3.DAN 30.7.2010

Zbudiva se v vroče sončno jutro. Po kavi oz. frapeju(mrzla kava z mlekom) se odpraviva do rent a car agencije, kjer si za 35€ sposodiva Kio Picanto. Vožnjo začneva po zahodni obali proti jugu. Najina prva točka je zaliv Finikas, kjer se ustaviva za nekaj panoramskih fotografij. Plaža je peščena in skoraj prazna ob 12h popoldne. Pot nadaljujeva proti Possidonii, ki je poletno pribežališče bogatih Grkov. Vas je posejana z vilami v italijanskem slogu. Nič posebnega. Lepe hiše, drugo pa ni pritegnilo najine pozornosti. Naprej naju pot vodi do vasi Vari, ki pa jo zgrešiva in zaideva v New Vari. Tu skočiva v vodo, da se malo osveživa. Plaža zopet peščena in polna Grkov(najbrž sva bila edina tujca), kjer pa se obnašajo kot da te ni.Po kratki osvežitvi nadaljujeva pot ob obali čez Azilimnos(letno letovišče), Manno(letališče) preko Ermoupolija(glavno mesto) do majhne pristaniške vasice Kivi. Zelo pestra vasica z peščenimi plažami in ribjimi tavernami, kjer si privoščiva kosilo, Brina mussako(mleto meso in malancani z paradižnikovo omako), jaz pa sveže ocvrte girice(bilo jih je okrog 50 nisem štel ampak cela gora rib) in pa grško solato. Pijača kot vedno. Cena 30€. Zopet so trpela ušesa(zaradi sitosti). Po kosilu poležavanje na plaži, namakanje, poležavanje...
Pot nadaljujeva čez Ano Syros, kjer se trudiva poiskati Feredikis Cave in pa antične ruševine. Voziva po ozkih makedamskih cestah proti jamam, kjer prideva do vasic. Upava, da ne pritečeta od kje Joc in Joc(štos iz As ti tud not padu). Vasica je izgledala kot da je pozabljena. Po dolotrajnem iskanju in skoraj praznem tanku obupava in se obrneva proti najini Galissas vasici. Pot mine brez zapletov in mirno. Natočiva bencin(10€), vrneva avto, se vrževa v morje, odpraviva v bungalov, pod tuš in na večerjo. Odločiva se, da poskusiva še v domači vasici.
Ob cesti najdeva taverno, ki je bila vsak dan polna do zadnjega kotička. Naročiva tatziki, oba si tokrat naročiva koščke teletine, z domačimi testeninami in paradižnikovo omako pečeno v lončeni posodi. Vrhunsko. Pijača običajna. Cena 25€. Hrana je izredno poceni v Grčiji. Po napornem dnevu se vrneva v bungalov, kjer zasmrčiva do jutra.


Zaradi natrpanega urnika najinih ogledov in pa slabe povezave z internetom mi je onemogočeno vsakodnevno javljanje. Tako, da se bom oglašal iz trajektov, kjer je čas za pisanje. Slike pa tudi pridejo( do zdaj jih je okrog 700).

LEP POZDRAV BRINA&JAKA

1 komentar:

  1. Super zapis, tudi vama lep pozdrav in srečno naprej!
    Uživajta:-)))
    Ines

    OdgovoriIzbriši